Date nominale

Datele nominale sunt inscrise pe placuta indicatoare. Datele nominale principale ale motoarelor electrice trifazate sunt:

  1. Puterea nominala Pn, masurata in W sau kW, reprezinta puterea activa a motorului pe care o da la arbore, cand este alimentat la tensiune nominala, astfel incat incalzirea sa nu depaseasca, in nici o parte, temperatura clasei de izolatie, motorul functionand un timp nelimitat in serviciul de functionare considerat si in conditiile de mediu specificate. Se intelege ca puterea nominala, definita mai sus, nu presupune realizarea de catre motor a unei temperaturi mult mai mici decat aceea corespunzatoare clasei sale de izolatie.
  2. Tensiunea nominala Un, masurata in V sau kV, este valoarea de linie a acesteia si depinde de conexiunea facuta infasurarii statorice a motorului. Trebuie precizat ca majoritatea motoarelor de joasa tensiune au cele 6 capete ale celor 3 infasurari de faza, scoase la placa de borne si, in acest caz, pe placutele indicatoare sunt trecute 2 tensiuni de alimentare standardizate 230/400 V sau 400/690 V.
  3. Curentul nominal In, masurat in A, este curentul absorbit cand motoarele sunt alimentate la tensiunea nominala si debiteaza la arbore puterea nominala.
  4. Turatia nominala nn, masurata in rot/min, este turatia imediat inferioara turatiei de sincronism, stabilita cand motoarele electrice sunt alimentate la tensiune nominala si absorb de la retea curentul nominal.
  5. Factorul de putere nominal cosφn, este definit ca factorul aferent puterii active absorbite, in regim nominal de functionare, considerand sinusoidale tensiunea si curentul statoric.
  6. Frecventa nominala fn, masurata in Hz, este frecventa tensiunii de alimentare a motoarelor la care acestea au fost proiectate. La motoarele cu rotorul bobinat se mai indica tensiunea intre 2 inele colectoare cand circuitul rotoric este deschis, rotorul este calat, iar infasurarii statorice i se aplica tensiunea nominala. Totodata, se da si curentul din infasurarea rotorica pentru sarcina nominala.
  7. Servicul de functionare continuu sau intermitent S1-S9
  8. Clasa de izolatie a motoarelor reprezinta temperatura maxima la care poate lucra bobinajul motoarelor electrice (A=105° C, E=120° C, B=130° C, F=155° C, H=180° C)
  9. Protectie la praf si apa.

Prima cifra reprezinta gradul de protectie impotriva corpurilor straine si atingerii partilor sub tensiune sau sensibile si are valori intre 0–6 (motoare fara protectie sau protejate impotriva prafului).

A 2 cifra reprezinta protectia impotriva patrunderii lichidelor (apa) si are valori cuprinse intre 0–8 (motoare fara protectie impotriva lichidelor sau submersibile).

Cele mai uzuale protectii sunt IP55 (motoare electrice cu ventilatie exterioara) si IP23 (motoare cu ventilatie interioara).

Inapoi